Gebze İşçilerin Birliği Derneği'nde söyleşi

Gebze İşçilerin Birliği Derneği, 1 Mayıs, Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın idam edilmelerinin 50. yılı konulu bir söyleşi gerçekleştirildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 15 Mayıs 2022
  • 13:10

Gebze İşçilerin Birliği Derneği, 1 Mayıs, Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın idam edilmelerinin 50. yılı konulu bir söyleşi gerçekleştirildi. Ayrıca derneğin düzenleyeceği sosyal-kültürel etkinlikler planlandı.

İlk olarak, 2022 1 Mayısı’nın değerlendirilmesi yapıldı. Yapılan değerlendirmede, pandeminin ardından gerçekleştirilen bu 1 Mayıs’ta, geçtiğimiz aylarda gerçekleşen fiili grev ve direnişler yapan işçi kitlelerinin katılımının alanlara tam yansımadığı, sendika bürokratlarının 1 Mayıs kaçkınlığını çok daha pervasız yaptığı, “ilericilik” atfedilen sendikaların ise 1 Mayıs çalışmasından ve hazırlıklarından uzak durarak günü kurtarmaya çalıştıkları vurgulandı.

Söyleşi sınıf mücadelesinin önündeki engellere dair konuşma ve tartışmalarla devam etti. Ayrıca seçim gündemi üzerine tartışmalar yapıldı. İktidar ve muhalefetin kitleleri bu gündemin içine sıkıştırılmaya çalıştığı, çeşitli yol ve yöntemlerle işçi ve emekçileri siyasal mücadeleden uzak tutmaya yönelik seçim hesapları yaptığı vurgulandı. Tüm sorunlara karşı işçi ve emekçilerin ancak örgütlü bir mücadele vererek haklarını ve geleceklerini kazanabilecekleri ifade edildi.

Ardından 6 Mayıs 1972’de idam edilen devrimcilerin 50. Yılı üzerine bir sunum gerçekleştirildi. Sunumda tarihsel TKP, Türkiye devrimci hareketinin gelişimi, 1960’lı yıllar, ‘68 gençlik hareketi, dünyada ve Türkiye’deki siyasal gelişmeler üzerine geniş bir anlatım yapıldı. 1968 gençlik hareketinin öncüleri Denizler, Mahirler, İbrahimlerin şekillendiği dönem ve burjuva sosyalizmine son veren ‘71 devrimci çıkışı ve bu çıkışın bugünlere kalan devrimci mirası anlatıldı. Düzene karşı devrim bayrağını yükselten bu baş eğmez ve yiğit devrimcilerin mirasına sahip çıkmanın yolunun devrimci sınıf mücadelesini yükseltmekten geçtiği vurgulandı.

Son olarak derneğin sosyal-kültürel etkinliklerine üzerine bir planlama yapıldı.

Kızıl Bayrak / Gebze