Ankara’da Ulucanlar anması

Ankara’da 25. yılında Ulucanlar Katliamı /Direnişi anması gerçekleştirildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 26 Eylül 2024
  • 18:00

Ulucanlar Katliamı/Direnişi’nin 25. yılında Ulucanlar Hapisanesi önünde açıklama yapıldı. BDSP, Devrimci Parti, Partizan ve TAYAD’lı Aileler’in örgütlediği eyleme ESP ve Düşünceye Özgürlük Girişimi destek verdi. 

Açıklama başlamadan devrim ve sosyalizm mücadelesinde yitirilenler adına saygı duruşu yapıldı. Kurumlar adına yapılan açıklamada, Ulucanların, devletin katliamının karşısında hem de bir direniş olduğu dile getirilerek şunlar ifade edildi:

Devletin teslim almaya dönük bu saldırısı karşısında tutsaklar ölümüne bir direniş sergilediler. İşte tamda bu nedenle Ulucanlar, katliamın olduğu kadar direnişin de adıdır. Ulucanlar katliamı ne ilkti ne de son olacaktı. Devletin hücre saldırısını hayata geçirmek için devrimci tutsakların iradelerinin kırılması, devrimci kimliklerinin teslim alınması gerekiyordu. Bir diğer hedefleri de işçi emekçilere ve halklara göz dağı vermekti. Öncesinde Ümraniye, Buca ve Diyarbakır hapishanelerinde giriştikleri katliamlarla denemişlerdi benzer bir şeyi. Ama saldırıları her defasında devrimci iradenin duvarına çarparak geri püskürtüldü. Teslim olmaktansa ölmeyi göze alan bir irade vardı karşılarında.” 

Açıklamanın devamında devletin katliamı son derece organize bir şekilde yaptığı dile getirilerek şunlar vurgulandı:

Katliamı gerçekleştirenlerin bahanesi, öncesinde burjuva basına servis etmeye başladıkları haberlerde hapishanede isyan çıktığı yalanıydı. Bu yalanla saldırıya geçtiler, katliamın ardından devrimci tutsakların birbirini ateşli silahlarla vurduğunu iddia ettiler. Gerçek ise devletin uzun yıllardan beri hayata geçirmeye çalıştığı hücre saldırısına giden yolda Ulucanlar’ın bir prova niteliğinde ele alınmasıydı. Ulucanlar’dan tam bir yıl sonra 19 Aralık 2000’de adına “hayata dönüş” dedikleri bir kanlı katliamın daha gerçekleştirilmesi Ulucanlar Katliamında aslında neyin hedeflendiğini göstermektedir.

Açıklamanın sonunda devletinin saldırılarının sadece Ulucanlar ile sınırlı kalmadığı, işçi ve emekçilere dönük saldırılarla beraber hapisanelerde de saldırılara devam edildiği belirtildi. S, R, Y isimli kuyu tipi hapishaneler de teşhir edildi. 

Eylemde “Devrim şehitleri ölümsüzdür”, “Yaşasın Ulucanlar direnişimiz”, “Kahrolsun faşizm, yaşasın mücadelemiz” sloganları atılırken devrim şehitlerinin isimleri okunarak “yaşıyor” slogan atıldı. 

Kızıl Bayrak / Ankara