Kudüs'ten mektup: “Sessiz kalanlar suç ortağıdır”

Filistinli papaz Munther Isaac, Oğul Martin Luther King’in 4 Nisan 1967'de Vietnam Savaşı'na karşı ilk vaazını verdiği zamandan 57 yıl sonra aynı çağrıyı yaptı.

  • Çeviri
  • |
  • Basın derleme
  • |
  • 23 Eylül 2024
  • 08:00

Filistinli papaz Munther Isaac Hristiyan alemine sitem ediyor…

New York'taki Riverside Kilisesi, tarihi açıdan önemli bir yer. Oğul Martin Luther King 4 Nisan 1967'de Vietnam Savaşı'na karşı ilk vaazını burada vermiştir: "Beyond Vietnam: A Time to Break Silence." (Vietnam'ın Ötesinde: Sessizliği Bozma Zamanı).

57 yıl sonra Filistinli bir papaz da aynı çağrıyı yapıyor: "Sessiz kalanlar suç ortağıdır."

Pastör Munther Isaac ile buluşmak için Kudüs'ten Beytüllahim ve Beyt Sahur'a gitmek şu anda kolay değil. Zaman zaman yolumuza devam etmemizi engelleyen beton bloklar ya da kilitli bariyerlerle karşılaşıyoruz. Ancak birkaç denemeden sonra pastörün Protestan Noel kilisesinde ve Beyt Sahur'daki Protestan kilisesinde çalıştığı Beytüllahim'e varabildik.
Munther Isaac 2023 yılında verdiği Noel vaazıyla ünlendi. Vaazında dünyayı, özellikle de Hıristiyan dünyasını Gazze savaşına sessiz kaldığı için kınıyor. Vaaz, dinleyicilerine kelimenin tam anlamıyla çekiçle vurduğu bir cümleyle sona eriyor: 

"Bu mesaj bugün dünyaya bizim mesajımızdır ve basittir: Bu soykırım şimdi durmalıdır!" 

Isaac mesajını net bir şekilde formüle ediyor ve sözünü esirgemiyor. Çünkü Batı, Batı kiliseleri de dahil olmak üzere, İsrail'in soykırımını her düzeyde destekliyor. Sürekli yeni silah sevkiyatları yoluyla askeri olarak, mali olarak ve ideolojik olarak. Munther Isaac'a göre sorun Batı sömürgeciliği, beyaz olmayan herkese yönelik ırkçılık, "beyaz üstünlüğü" ve her İsrail hükümetinin ve onun Filistinlilere yönelik "politikasının" yerleşimci sömürgeciliği ve apartheid ile koşulsuz desteklenmesidir.

Kendisini "Filistinli Arap Hıristiyan" olarak tanımlayan papaz, vaazlarında, Zoom üzerinden ve seyahatleri sırasında verdiği derslerde ve yazdığı birçok kitapta tam da buna karşı mücadele ediyor. Sadece bireysel olarak değil, özellikle iki "örgüt" içinde aktif: 2009'da "A Moment of Truth" deklarasyonuyla kurulan Kairos Palestine'de ve Latin Amerika'nın kurtuluş teolojisinin Filistin versiyonu olan Kurtuluş Teolojisi Ekümenik Merkezi Sabeel'de. Her iki örgüt de şiddet içermeyen BDS (Boykot, El Koyma ve Yaptırımlar) girişimini destekliyor. Almanya'da ve Almanya Evanjelik Kilisesi'nde (EKD) sert eleştirilerle karşılaşıyorlar. Bu konudaki her türlü diyalog, her türlü tartışma engellenmekte ve Filistinli Hıristiyanlar antisemit olarak karalanmaktadır.
Özellikle Alman, Avrupalı ve ABD'li Hıristiyanlar Filistinlilere yukarıdan davrandıklarının farkında değiller. Isaac, resmi kilisenin Filistinli Hıristiyanlara teolojik eğitim vermeye kalkışmasını ve onlara Siyonizm ve İsrailli yerleşimci sömürgeciliği tarafından ezilmelerini nasıl "anlamaları" gerektiğini "açıklamasını" eleştiriyor. Mevcut ABD Başkanı Joe Biden açıkça Siyonist olduğunu itiraf ederken, Almanların da - hükümet, yerleşik medya ve resmi kilise - politikalarında, eylemlerinde ve ideolojilerinde Siyonist oldukları görülmektedir. Bu durum Filistinliler için yıllardır tahammül edilemez bir hal almıştır.

Gazze'ye yönelik savaşın başlamasından ve kıyı şeridinin acımasızca yok edilmesinden bu yana, Munther Isaac gibi Filistinli Hıristiyanlar ve Kairos Palestine ve Sabeel gibi örgütler artık bunu sessizce kabul etmiyorlar. Ve dünya onları duyuyor, çünkü "savaşa, soykırıma karşı durmadan konuşuyor ve yazıyorlar ve en azından ateşkes talep ediyorlar" diyor Isaac. Ancak şimdiye kadar başarısız oldular. "İsrail ordusu soykırımına hiçbir engelle karşılaşmadan devam edebiliyor. Silahlar susmuyor. Dünya ve kiliseler de izliyor!"
 

Çeviri: Kızıl Bayrak
Helga Baumgarten- Kudüs Junge Welt / 21.09.24