Akcanlar Tekstil'de işçi kıyımı

Akcanlar Tekstil'de vergi kesintileri ve esnek üretimin bir biçimi olan yedili çalışma sistemine karşı iş bırakarak direnişe geçen 90 kişi işten çıkarıldı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 20 Ağustos 2024
  • 11:30

Antep 5'inci Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) faaliyet gösteren Akcanlar Tekstil'de çalışan işçiler vergi kesintilerine ve fabrikada esnek üretimin bir biçimi olan yedili sisteme geçilmesine karşı 17 Ağustos'ta iş bıraktı. Üç vardiyada toplam 90 işçinin iş bıraktığı fabrikada üretim tamamen durdu.

19 Ağustos’ta direnişteki tüm işçileri önce Kod-46, daha sonra Kod-22'yle işten çıkardı.

Artı Gerçek'ten Sinan Şahin’e konuşan işçilerden Ali Sarıçiçek, fabrikada beş yıldır çalıştığını belirterek şunları ifade etti:

Grevimizin üçüncü günündeyiz. Direnmeye kararlıyız. Bizi yıldırmaya çalışıyorlar. Arkadaşlarımızı arıyorlar içeriye gelin sizin çıkışlarınız verilmedi diye. Birliğimizi bozmak için arkadaşları aralarına çekmek istediler. Bunu asla kabul etmedik, taviz vermedik.”

Yedi yıldır çözülmeyen sorunları olduğunu dile getiren Sarıçiçek konuşmasının devamında şunları söyledi:

“Yedi yıldır burada bulunan arkadaşların altı yedisi en az dört beş kez gıda zehirlenmesi geçirdi. Yemekler berbat. Otelde yenilen yemeğin geri kalanı işçilere getiriliyor. Bütün haklarımızı istiyoruz. Verilmeyen promosyon haklarımız var Bunu dile getirdiğimizde üstünü kapatıyorlar, konuşturmuyorlar. Bize cahilmişiz gibi, anlamıyormuşuz gibi, küçümser gibi kapıdan gönderiyorlar.”

***

BİRTEK SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen direnişlerini sürdüren işçilere seslendi. Inditex markasının yakın tarihte onaylı müşteri listesine almak amacıyla Akcanlar Tekstil’i ziyaret etmeyi planladığını söyleyen Türkmen, “Inditex markaları olan bir tekstil devi. Inditex'in taraf olduğu uluslararası küresel çerçeve sözleşmesi var. O sözleşmeye göre onların tedarik zinciri içinde olan bir fabrikada bu gibi hak ihlalleri varsa o fabrika ile asla iş yapmaz” diyerek Akcanlar’daki durumu Inditex’e ilettiklerini belirtti.

Türkmen konuşmasına şöyle devam etti:

“Ya bu haksızlıklara son verecekler, işçilerin haklı taleplerini kabul edecekler biz de girip işimize gücümüze bakıp çalışmaya devam edeceğiz ya da bunda diretirlerse o zaman biz de sadece burada direnişle değil işçilerin sesini bütün Türkiye'ye bütün dünyaya duyurmak için Zara'yı, Intitex'i de gerekirse hedefe koyarak bunu ülke çapında bir kampanyaya çevirmek için her şeyi yaparız. Daha önce Özak'ta, Şireci'de yaptığımız gibi. Biz anlaşmadan, iş barışından yanayız. Biz istiyoruz ki işçi arkadaşlarımız bu sıcağın altında mağdur olmasın, fabrikada üretim durmasın.”