Emine Bulut cinayeti davasında gerekçeli karar

Bulut’u katleden eski eşi Fedai Varan’ın “canavarca hisle tasarlayarak öldürme” suçu işlemediğine hükmeden mahkeme gerekçeli kararını açıkladı.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 27 Ekim 2019
  • 12:35

Emine Bulut’un katledilmesine ilişkin dava geçtiğimiz hafta sonuçlanmış, hakkında “ağırlaştırılmış müebbet” hapis cezası istenen katil Fedai Varan müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı. Varan’ın “canavarca hisle tasarlayarak öldürme” suçu işlemediğine hükmeden mahkeme gerekçesini açıkladı.

Varan’ın suçunun “kasten öldürme kapsamında kaldığını” öne süren Kırıkkale 1. Ağır Ceza Mahkemesi, gerekçeli kararında şunları belirtti:

“Her ne kadar sanık Fedai Varan hakkında maktul eski eşi Emine Bulut’a yönelik, 'tasarlayarak ve canavarca hisle adam öldürmek' suçundan cezalandırılması istemiyle mahkememize kamu davası açılmış ise de yapılan yargılama ve tüm dosya kapsamına göre eylemin 'kasten öldürme' suçu kapsamında kaldığı anlaşılmakta. Sanığın, suçun işleniş biçimi, suç konusunun önemi ve değeri, meydana gelen zarar veya tehlikenin ağırlığı, failin amaç ve saiki ile failin kasta dayalı kusurunun ağırlığı dikkate alınarak eylemine uyan 'kasten adam öldürmek' uyarınca kanunen müebbet hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verilmiştir.”

Varan’a verilen cezada, indirim ya da arttırım uygulamayan mahkeme, bu kararına ilişkin de şu ifadeleri kullandı:

“Sanığın iddiası haricinde maktul Emine Bulut'tan kaynaklanan haksız tahrik oluşturan herhangi bir söz veya davranış olmadığı anlaşıldığından dolayı sanık hakkında TCK 29'uncu maddesi gereğince haksız tahrik hükümlerinin uygulanmasına yer olmadığına, sanığın olaydan sonraki beyan ve davranışları suçun işleniş biçimi ve şekli dikkate alınarak cezanın sanığın geleceği üzerindeki muhtemel etikleri nazara alınarak sanık hakkında TCK'nın 62'inci maddesinin takdiren uygulanmasına yer olmadığına, sanık hakkında başkaca artırım ve indirim uygulanmasına yer olmadığına karar verilmiştir.”

Öte yandan Bulut ailesinin avukatı mahkemenin kararına itiraz etti. Av. Turgay Özcan, mahkemenin yetersiz ve eksik inceleme yaptığını ifade ettiği itirazda, verilen kararın usul ve yasa yönünden bozularak ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmesi gerektiğini belirtti.