Yargı faili meçhullerin faillerinin yanında!

“Katiller hala aramızda dolaşırken, bu olayları haber yapanlara dava açılması son derece ironik”

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 27 Ekim 2013
  • 11:33

İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianamede, faili meçhul cinayet kurbanlarının ailelerinin verdikleri beyanlar delil değil hakaret sayıldı. Aradan 18 yıl geçtikten sonra Katarlı köyünde yapılan kazılarda bulunan kemikleri görmezden gelen Cumhuriyet Savcısı H. Hasan Bölükbaşı, bu cinayetlerle ilgili hakkında soruşturma açılmış Emekli Albay Hasan Atilla Uğur’un şikayeti üzerine, ailelerin beyanlarını haber yapan Özgür Gündem gazetesi aleyhine dava açtı. Davanın ilk duruşması 19 Kasım’da İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesinde görülecek.

Birçok askerin, kirli savaş boyunca adlarının karıştığı faili meçhul cinayetlerden değil darbe teşebbüsünden ceza aldığı Türkiye’de, bu cinayetleri açığa çıkartan, haber yapan onlarca gazeteci ise halen cezaevinde. Bu çarpık mantığın en somut örneklerinden biri de İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesine 9 Eylül 2013 tarihinde sunulan iddianamede görüldü. Hakkında dava açılan Özgür Gündem gazetesi genel yayın yönetmeni Avukat Eren Keskin, ANF’ye yaptığı açıklamada, “Katiller hala aramızda dolaşırken, bu olayları haber yapanlara dava açılması son derece ironik” dedi.

Mardin Kızıltepe’de görev yaptığı 1995 yılında adı birçok faili meçhul cinayete karışan, Ergenekon davası sanığı Emekli Albay Hasan Atilla Uğur hakkında öldürülen kişilerin ailelerinin beyanları İstanbul Cumhuriyet Savcısı H. Hasan Bölükbaşı tarafından hakaret sayıldı. Söz konusu beyanları haberleştiren Özgür Gündem gazetesi yazı işleri müdürü ve imtiyaz sahibi Reyhan Çapan ile gazetenin genel yayın yönetmeni Avukat Eren Keskin aleyhine İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesinde dava açıldı.

Nurettin Yalçınkaya ve yeğeni Nejat Yalçınkaya 1995 yılında gözaltına alınmış ve kendilerinden bir daha haber alınamamıştı. 18 yıl sonra kemiklerinin Katarlı Köyünde yapılan kazı sonucunda bulunmasından sonra, aile ile görüşen Özgür Gündem, onlardan aldığı beyanı haberleştirmiş ve ailenin ifadesini “Katil Albay Atilla Uğur-JİTEM ile korucular öldürdü” şeklinde manşetine taşımıştı. Bu haber, söz konusu faili meçhul cinayetlerdeki sorumluluğu nedeniyle Kızıltepe Cumhuriyet Başsavcılığının 03/09/2013 tarih ve 2013/1284 Tal sayılı yazısı ile hakkında soruşturma açılan Emekli Albay Atilla Uğur’un şikayeti sonrasında davalık oldu. İstanbul Cumhuriyet Savcısı H.Hasan Bölükbaşı Yalçınkaya, bütün bu gelişmeleri görmezden gelerek, ayrıca Radikal gazetesinde de yayımlanan haber için Özgür Gündem Gazetesi Sorumlu Müdürü Reyhan Çapan ile Eren Keskin hakkında hakaret davası açtı.

 

Bu dava devletin zihniyetinin değişmediğinin göstergesi

Kürdistan’da özellikle 1990-97 yılları arasında çok sayıda insanın gözaltında kaybedildiğini hatırlatan Özgür Gündem gazetesi genel yayın yönetmeni Avukat Eren Keskin, bu kaybetmelerle ilgili bugüne kadar cezalandırılan tek bir kişi dahi olmadığına dikkat çekti. Faillerin hep meçhul olarak bırakıldığını ve devlet tarafından çok açık bir biçimde korunduğunu vurgulayan Keskin, “Bu belli olan faillere dava açılmazken, bu tür olaylarda adı geçen yetkililer ile ilgili yapılan haberlere dava açılması aslında devletin zihniyetinin değişmediğini gösteriyor” diye konuştu.

 

Son derece ironik bir durum

Savcıların çıkan haberi bir ihbar kabul edip, haberin üzerine gitmeleri gerekirken, haberi yapan gazeteye dava açmasının faili meçhul mantığının devlet tarafından halen devam ettirildiğinin göstergesi olduğuna dikkat çeken Keskin, bu durumun aynı zamanda faili meçhulleri bulma iradesinin de bulunmadığını gözler önüne serdiğini söyledi. Keskin, “Katiller hala aramızda dolaşırken, bu olayları haber yapanlara dava açılması son derece ironik” dedi.

Zeynep Kuray – ANF / 27.10.13

İLİŞKİLİ HABERLER