Ordu Çevre Derneği 25 Şubat Pazar günü “Maden işletmeciliği ve gerçekler” başlıklı panel gerçekleştirdi. Panelin açılış konuşmasını yapan ORÇEV Yönetim Kurulu üyesi Coşkun Özbucak İliç’te yaşanan katliamı hatırlatarak Fatsa’da da benzer felaketlerin yaşanabileceğini belirtti. Özbucak şu şekilde devam etti:
“Nerede yıkım, talan varsa dayanışma içinde olmak zorundayız. Bilinmeli ki, mücadelemiz yalnızca şirketlere karşı olmamalı. Şirketlere olanak tanıyan, onlara yol temizliği anlamında yasa değişiklikleri yapan, teşvik eden iktidarı da göz ardı edemeyiz. Ülkenin yeraltını yerli ve yabancı şirketlere talan ettirenler hükümetlerdir. Bu nedenle oy verdik, vermedik demeden toprağımıza, suyumuza sahip çıkmalıyız, sorumlu olanların hepsine doğru tepkilerimizi gösterebilmeliyiz.”
Gazeteci Yazar Özer Akdemir ülke genelindeki maden alanları sahalarının ve halkın direnişlerinden örnekler sunduğu sinevizyon gösterimiyle anlattı.
Akdemir, 12. Kalkınma Planı’na değinerek şunları ifade etti:
“Kalkınma Planları iktidarın 4 yıllık planlamasını kapsıyor. Bu plan içinde maden ve enerji alanında şirketlerin işini kolaylaştırmak için yasal düzenlemelerin yapılacağı belirtilmektedir. Bu kapsamda maden ve enerji şirketlerine kolaylık sağlayan yeni ‘maden enerji yasa taslağı’ hazırlayan iktidar, İliç’te yaşanan felaket nedeniyle yasa taslağını askıya almak zorunda kaldı ancak bilinmeli ki, en küçük bir fırsatta yeniden TBMM’de görüşülmesi için gündeme getirilecektir. İktidar maden ve enerji şirketleri için yol temizliği yapıyor.”
ORÇEV Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül de, Ordu’daki maden sahası olarak ilan edilen alanlar ve verilen mücadeleler hakkında bilgi verdi. ORÇEV Yönetim Kurulu Üyesi ve derneğin avukatı Haluk Türkmen de Ordu’da son bir ay içinde ÇED süreci başlayan yerler hakkında bilgi vererek duyarlılık çağrısı yaptı. Soru ve cevap bölümünün ardından panel sonlandırıldı.