Halk istemediği halde bakanlık onayladı

Bakanlık, Anamur’da halkın karşı çıkmasına rağmen maden projesine onay verdi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 09 Temmuz 2024
  • 22:30

Mersin Anamur’un Emirşah, Ovabaşı mahallelerinde yaşayan halkın şirketin toplantısına dahi izin vermediği maden projesine onay verildi. Ormanlık alanı yok edecek şirket evlerin 248 metre dibinde dinamitler patlatacak.

Gökay Başcan’ın BirGün’de yer alan haberine göre, Anamur’da maden projelerinin ardı arkası kesilmiyor. Güngörler Hafriyat Madencilik ve İnşaat adlı şirket, 2021’de Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) gerekli değildir kararı almak üzere proje tanıtım dosyası hazırlayarak başvuru yaptı. Yapılan incelemelerin ardından 2022’de projenin büyüklüğüne dikkat çekilerek ÇED dosyasını hazırlaması gerektiği belirtilerek ÇED gereklidir kararı verildi. Şirket bunun üzerine ÇED dosyası hazırlayarak tamamı ormanlık alanda ve yerleşim yerlerinin dibinde 52,51 hektar, yani 73 futbol sahası büyüklüğündeki alana dolanit ocağı açmak için başvuru yaptı.

Proje kapsamında işletilen ÇED sürecinin en önemli noktalarından biri de halkın görüşlerine başvurulması.

ÇED dosyasında yer alan bilgilere göre, proje kapsamında 14 milyon 210 bin TL harcayacak olan şirket yılda 1 milyon 400 bin donat tüvenan dolomit üretimi yapacak. Proje alanı 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı’na göre orman içerisinde kalan proje alanının çevresinde aynı zamanda sera alanları ve yerleşim yerleri bulunuyor. Seraya 220 metre, yerleşim yerine ise 515 metre mesafede bulunan proje kapsamında ayda 8, yılda 96 patlatma yapılacak. Patlatmalar esnasında ise yine yılda 222 bin 600 kilogram anfo, 5 bin 88 kilogram dinamit kullanılacak.  Öte yandan, 13 yıl boyunca faaliyet gösterecek proje kapsamında yılda 80 bin ton pasa meydana çıkacak.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün yazısına istinaden hazırlanan Madencilik Faaliyetleri Değerlendirme Raporu’nda, bölgedeki flora ve faunanın zenginliğine dikkat çekildi. Bölgede, 4 amfibi türü, 13 sürüngen türü, 96 kuş türü ve 15 memeli türü olmak üzere toplam 128 omurgalı hayvan türü tespit edildiği raporda, “Gelişmenin kaçınılmaz taraflarından biri olan yapılaşma ile her geçen gün yoğun bir şekilde doğal habitatların da kaybedildiği görülmektedir”ifadeleri yer aldı.