Eskişehir’de madencilik projesine tepki

KESK Eskişehir Şubeler Platformu Cengiz Holding'in planladığı madencilik projesine karşı basın toplantısı düzenledi ve alanda siyanürlü yığın liçi yöntemi kullanıldığını duyurdu.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 06 Ağustos 2024
  • 08:55

KESK Eskişehir Şubeler Platformu Cengiz Holding'in planladığı madencilik projesine karşı basın toplantısı düzenledi.

Platform adına açıklamayı okuyan Doğukan Aktürk şirketin siyanürlü yığın liçi yöntemiyle altın ve gümüş madeni işletmek için yeniden harekete geçtiğini belirterek, bu durumun bölge için büyük bir çevre felaketi anlamına geldiğini ifade etti.

Açıklamada, Eti Bakır A.Ş.’nin yerel seçim öncesinde durdurulan ÇED sürecini yeniden başlattığı ve 5 Temmuz 2024 tarihinde Eskişehir Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğüne başvuru dosyasını teslim edildiği belirtildi. ÇED sürecinin hızlı bir şekilde ilerlediğine dikkat çeken KESK yetkilileri, Halk Bilgilendirme Toplantısı’nın 15 Ağustos’ta yapılacağının duyurulmasına tepki gösterdi.

2019 yılında Alamos Gold firmasının Kaz Dağları’nda başlattığı madencilik faaliyetlerine ve Şubat 2024’te İliç’te yaşanan felakete dikkat çekilen açıklamada “Bu tür projeler yalnızca doğayı değil, insan sağlığını da tehdit etmektedir. Aynı felaketin Alpagut-Atalan bölgesinde yaşanmasını istemiyoruz’’ denildi.

Açıklamanın devamında bu tür madencilik projelerinin ülke ekonomisine katkı sağladığı iddialarına karşı çıkılarak bu projelerin geri dönüşü olmayan tahribata yol açtığı belirtildi. “Yaşam alanlarımızı ve doğal kaynaklarımızı korumak için sonuna kadar mücadele edeceğiz” denilen açıklamada bu mücadelenin yalnızca bölge halkının değil, tüm Türkiye’nin geleceği için önemli olduğunu vurgulandı.

Açıklamanın devamında Alpagut-Atalan maden projesine karşı mücadele edeceklerini ve bu projenin durdurulması için her türlü çabayı göstereceklerini belirttildi.

Açıklamada son olarak kamu görevlilerinin ve yetkililerin sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiğini ifade edilerek, bu yağmaya göz yumanlardan hesap sorulması talep edildi.