EMEP Bildirgesi açıklandı

Emek Partisi (EMEP) bir toplantı düzenleyerek, "Bağımsız, demokratik bir ülke ve insanca yaşam bildirgesi" ile önümüzdeki döneme ilişkin mücadele platformunu ve ittifak politikalarını açıkladı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 16 Ocak 2022
  • 17:16

Emek Partisi (EMEP) bir toplantı düzenleyerek, “Bağımsız, demokratik bir ülke ve insanca yaşam bildirgesi” ile önümüzdeki döneme ilişkin mücadele platformunu ve ittifak politikalarını açıkladı. “Birlikte kazanacağız halk kazanacak!” başlığı altında, “Cumhur İttifakı ve Millet İttifakı'na karşı emek ve demokrasi güçlerine gerçek bir halk seçeneği için birlikte hareket etme” çağrısı yapıldı.

Toplantıya çok sayıda aydın, yazar, sanatçı, akademisyen ve gazeteci ile sendika, oda ve siyasi partilerden temsilciler katıldı.

Bildirgeyi açıklayan EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, Cumhur İttifakı ile arkasındaki sermaye güçlerinin ülkeyi tam bir yıkıma sürüklediğini ve Türkiye’nin yoksulluk, yolsuzluk ve yasaklar ülkesi haline getirdiğini vurguladı. Ülkenin tüm zenginliklerinin yerli-yabancı tekellere peşkeş çekildiğine, her yolla sermayeye kaynak aktarıldığına, doğanın talanı ve çevre tahribatında sınır tanınmadığına, vb. işaret etti.

Cumhur İttifakı'nın uyguladığı bütün baskıya, ırkçı ve gerici propagandalara rağmen işçi ve emekçiler nezdindeki itibar kaybını durduramadığına dikkat çeken Akdeniz, tek adam yönetimine karşı Millet İttifakının da tutarlı bir program ortaya koyamadığını, ülkenin yönetim biçimini restore etmeyi amaçladığını, işçi ve emekçi halk kitlelerinin acil çözüm bekleyen ekonomik/politik taleplerinin karşılanması konusunda somut ve bağlayıcı taahhütlerde bulunmadığını söyledi.

Mevcut koşullarda işçi ve emekçiler için tek çıkış yolunun ekonomik ve politik haklarını elde etmek için birleşmek, dayanışma içerisinde olmak ve mücadele etmek olduğuna, bunun ülkeyi sürüklendiği yıkımdan kurtaracak ve sorunların çözümü için somut adımların atılmasını sağlayacak tek çıkış yolu olduğuna dikkat çekti.

Seçimlere ilişkin olarak, “elbette seçimler de bu sürecin bir parçasıdır. İşçi ve emekçiler ekonomik, politik hak ve özgürlükler için mücadeleyi büyüttükleri oranda, seçimlere de kendi bağımsız politik çıkarları doğrultusunda müdahale edeceklerdir. Dahası, emperyalizmle olan bağımlılık ilişkilerinin sona erdiği, ekonomik ve politik hakların garanti altına alındığı gerçek anlamda bir halk demokrasisine ulaşmak bu mücadelenin büyümesi ve ilerlemesiyle mümkün olacaktır” dedi.

İktidarda ve muhalefetteki iki burjuva seçeneğe karşı halkın gerçek seçeneğini oluşturmak için çalışmalarını yürüttüklerini, bu çerçevede HDP, TİP, Sol Parti ve TKP ile görüşmelerin devam ettiğini; emekten, barıştan, demokratik hak ve özgürlüklerden yana bütün parti, sendika ve meslek örgütlerinin, aydın, sanatçı ve bilim insanlarının bir araya gelmesi ve merkezi-yerel her düzeyde ortak hareket etmesi için girişimlerin sürdüğünü belirtti.

Açıkladıkları bildirgenin ülkenin ve halkın içine itildiği yıkımdan çıkış için ilk elden atılması gereken adımları içerdiğini vurgulayarak, güçleri birleştirme çağrısı yaptı:

“Türkiye işçi sınıfını ve emekçi halkımızı bunun için güçlerini birleştirmeye ve mücadeleyi yükseltmeye çağırıyoruz. Bütün emek ve demokrasi güçlerini Cumhur İttifakı’nı yıkacak, Millet İttifakı karşısında sömürülen ve ezilen halk kitlelerinin haklarını kararlıkla savunacak üçüncü bir seçeneği, gerçek bir Halk İttifakı seçeneğini oluşturmak üzere birlikte hareket etmeye çağırıyoruz.”

Açıklanan bildirgeye aşağıdaki linkten ulaşılabilir:

https://www.evrensel.net/haber/452700/emek-partisi-bagimsiz-demokratik-bir-ulke-ve-insanca-yasam-bildirgesini-acikladi

Kaynak: Evrensel