HDP Gençlik Meclisleri: İşkenceye son verilsin, gözaltılar serbest bırakılsın!

HDP Gençlik Meclisleri, İstanbul’da 6 gündür işkenceyle gözaltında tutulan 36 üyesi için basın toplantısı düzenledi.

  • Haber
  • |
  • Gençlik
  • |
  • 13 Kasım 2019
  • 16:33

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Gençlik Meclisleri, İstanbul’da 6 gündür gözaltında tutulan ve işkence gören 36 üyesinin serbest bırakılması için bugün basın toplantısı düzenledi.

HDP İstanbul İl Örgütü’nde düzenlenen basın toplantısına, gençlerin aileleri, avukatlar ve Barış Anneleri Meclisi üyeleri katıldı.

Gözaltı süresi uzatılarak işkence devam ediyor”

Basın toplantısında açıklamayı HDP Gençlik Meclisleri Üyesi Gülay Alabuga yaptı. HDP Gençlik Meclisi üyelerinin savaşa karşı çıktıkları için gözaltına alındığı belirtilen açıklamada gözaltındaki işkence teşhir edilerek “Kolluğun, gözaltı anı ve sonrasındaki düşmanca yaklaşımı, hücrelere yerleştirme esnasında çıplak arama dayatmasına ve sonrasında darp ve işkenceye dönmüştür” denildi. Saldırıya karşı gözaltında açlık grevine başlayan gençlerin gözaltı süresinin uzatılarak işkencenin sürdüğü ifade edildi.

Baskılara boyun eğmeyeceğiz”

Dinci-faşist AKP-MHP koalisyonunun gençliğin mücadelesine, siyasallaşmasına ve örgütlenmesine yönelik tahammülsüzlüğüne değinilen açıklamada, baskı ve yasaklar, HDP’ye yönelik saldırılar üzerinde de duruldu. Yalan ve düzmece üzerine kurulu polis fezlekeleri hazırlandığına işaret edilerek HDP Gençlik Meclisleri’nin çalışmalarının meşru olduğunun altı çizilen açıklama, gözaltıların serbest bırakılması, işkence ve kötü muamelenin sorumlularının yargılanması istenerek, “HDP ve Gençlik Meclisleri baskılara boyun eğmeyecek, demokratik yol ve yöntemlerle direnmeye devam edecektir” vurgusuyla son buldu.

Çocuklarımızın arkasındayız”

Açıklamadan sonra Barış Anneleri Meclisi’nden Sultan Bozkurt söz aldı. “Baskı, gözaltı ve işkenceyle Kürtlerin sesini kısamayacaklar” diyen Bozkurt, annelerin “Çocuklarımız üzerindeki bu zulme artık son verilsin” talebini dile getirdi. Barış Anneleri’nden Bedia Özgökçe de Kürtçe konuşma yaparak çocuklarının arkasında olduklarını vurguladı ve derhal serbest bırakılmalarını istedi.

Çıplak arama işkencedir”

Toplantıda HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm de konuştu. Ülkede hukuk kalmadığını belirten Gülüm, iktidarın gençliği susturmak için hedef aldığından bahsetti. “Gözaltında çıplak arama hukuksuz bir şeydir. Bu bir işkencedir” diyen Gülüm, bununla ilgili avukatların yaptıkları başvurudan bir sonuç çıkmadığını söyledi. “Gözaltı sürelerinin uzatılması, işkence sürelerinin uzatılması için yapılıyor” diyen Gülüm, gözaltıların derhal serbest bırakılmasını istedi.