Güney Kore Hyundai'de 2 Ocak'ta başlayan ve bir haftayı bulan grev anlaşmayla sonuçlandı.
Sözleşme sürecindeki Hyundai'de bir ayı aşkın süredir işçiler 2 saat üretimi durdurma ile başladıkları eylemlerini, her geçen hafta arttırarak sürdürdü. İlk 24 görüşmede sunulan tekliflerin işçilerin oylarıyla reddedilmesi ile 2 Ocak'tan itibaren üretimi tamamen durduran Hyundai işçileri, üretimden gelen güçleri ile Hyundai patronlarının tekliflerini arttırmalarını sağladılar.
19 Aralık'ta yönetimin teklifi olan ayda ortalama 58 bin won (54 $) ücret artışı, 3 aylık ikramiye ve tek sefere mahsus 3 milyon won'luk (2 bin 800 $) teşvik işçiler tarafından yapılan oylama ile reddedilmişti. İşçiler bir önceki sene elde ettikleri 72 bin won (63 $) ücret artışı, 3,5 aylık ikramiye ve tek sefere mahsus 3,3 milyon won'luk (3 bin $) teşviğin altında bir zammı kabul etmeyeceklerini söylüyorlardı.
Grevin ardından varılan anlaşma ile aylık ücretlerde 50 bin won'luk (47$) artış ile 14 Ocak'ta ödenmek üzere 6 milyon won'luk (5 bin 600 $) ikramiye (maaşların en düşüğünün 1,5 – 2 milyon won olduğu düşünüldüğünde 3-4 aylık ikramiye) ile daha önceki teklifte 3 milyon won olan teşvikin 4,5 milyon won'a çıkartılmış oldu.
Hyundai işçileri bu sene için istediklerini toplamda almış olsalar da Hyundai patronları kalıcı kazanımın önüne geçmek için maaş artışını az tutup, bonus ve teşvikte artışa gitmiş oldu. Hyundai işçileri, bu kazanımı korumak için önümüzdeki yıl yine çetin bir mücadeleye girmesi gerekecek.
Güney Kore'de 2017'de asgari ücretin 1,5 milyon won (1,373 $) civarında olduğu düşünüldüğünde Asya'da Japonya'dan sonra en yüksek asgari ücretin olduğu ülke durumunda. Ve özellikle metal iş kolunda her yıl imzalanan sözleşmelerle kazanımlarını korumaya çalışan Güney Koreli işçiler, son 40 yılda 4 yıl hariç her yıl greve gitmiş durumdalar. Ayrıca sendikaların işçinin onayı olmadan sözleşmeleri imzalama yetkisi bulunmayışı, sözleşme görüşmeleri süresince de iş durdurma eylemlerinin yapılıyor oluşu işçinin inisiyatifinde örülen süreçlerin kazanımla sonuçlanmasını sağlıyor.