Fransa Ulusal Meclisi “polis devleti yasası”nı onayladı

Bu yasa, kendisinden öncekiler gibi, Fransız işçileri ve emekçi halkı tarafından mutlak bir biçimde işlevsiz hale getirilecektir. Çünkü Fransız halkının bütün tarihsel mücadele deneyimi bunu ispatlayan örneklerle doludur.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 10 Şubat 2019
  • 13:27

Fransa başbakanı Edouard Phillippe, Ocak ayında ‘İsyan Karşıtı Yasa’ (Anti-Randale-Gesetz) önerisini meclise sunuştu. Hafta başında konuyu gündemine alan Fransa Ulusal Meclisi, büyük bir çoğunlukla yasa tasarısını onayladı. İkinci onay merci olan Senato ise bir ay içinde kararını açıklayacak. Senatonun da yasayı onaylama ihtimali yüksek görünüyor.

Kitle hareketini polisiye önlemlerle bastırmayı hedefleyen bu yasa yürüyüş yapma hakkı, ifade özürlüğü gibi temel demokratik hakları hedef alıyor. Yasada öne çıkan bazı maddeler şöyle:

- Polis güçleri istedikleri kişileri bir ay boyunca her türlü yürüyüş ve etkinliğe katılmaktan men edebilecek. Bunun için kesin bir delil olmasa da, bu kişilerin kamuya açık eylemlere katılımı, “diğerleri için tehlike oluşturabilir” iddiasıyla engellenebilecek.

- Yürüyüş yasağı listelerine alınan bu kişiler, “sakıncalı insan” ilan edilecek, İçişleri ve Adalet bakanlığına verilen yetkilerle düzenli kontrol altında tutulacak, bu türden etkinliklere katılması mutlak bir biçimde engellenecek.

- Kendilerine tanınan bu yeni yetkiye dayanarak polisler, eylemlere katılan kişilerin arabalarını, üzerlerini, çantalarını arama hakkına sahip olacak.

- Yürüyüşlerde kişilerin yüzlerini şal, büyük güneş gözlüğü, gaz maskesi vb. herhangi bir malzemeyle kapatması yasaklanacak. Bu yasaklara uymayanlara verilecek para cezaları 1.500 avrodan 15.000 avroya çıkarılırken bir yıl hapis cezası da verilebilecek.

Yasa, 92 hayır oyuna karşılık 392 oyla kabul edildi. Yasanın her halükarda kabul edileceğini bilen Sosyalist Parti (PS) ile ırkçı faşist partiler karşı yönde oy kullandılar. Kitlelerin mücadelesiyle boşa düşürülecek olan bu yasaya karşıymış gibi tutum alan bu partilerin asıl derdi yasaya karşı çıkmak değil, aylardır sokakları işgal eden Fransız emekçilerinin gözünde itibar kazanabilmektir.

Yasaya karşıymış gibi görünen partiler, Kasım 2015’te François Hollande iktidarı tarafından çıkartılan “olağan üstü hal yasası”na (OHAL) tam destek vererek, Fransız polisi ve askerine daha fazla yetki verilmesini talep etmişlerdi. Bu riyakar partiler, OHAL’in işçi ve öğrenci eylemlerini de kapsamasını savunmuşlardı.

Bu yasa, kendisinden öncekiler gibi, Fransız işçileri ve emekçi halkı tarafından mutlak bir biçimde işlevsiz hale getirilecektir. Çünkü Fransız halkının bütün tarihsel mücadele deneyimi bunu ispatlayan örneklerle doludur.

Kızıl Bayrak / Almanya