Nakba, 69. yılında İsrail Konsolosluğu önünde lanetlendi

İşgalci İsrail'in kuruluşu (Nakba), 69. yıl dönümünde İstanbul'daki İsrail Konsolosluğu önünde yapılan eylemle lanetlendi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 15 Mayıs 2017
  • 18:53

İsrail, kuruluşunun 69. yılında İstanbul Levent'teki İsrail Konsolosluğu önünde, Filistin İçin İsrail'e Boylot Girişimi (BDS Türkiye) tarafından protesto edildi. Saat 19.00'da Levent metrosunun çarşı çıkışında toplanılarak buradan sloganlarla İsrail Konsolosluğu önüne gelindi. Çevik kuvvet tarafından korumaya alınan konsolosluk önünde, BDS Türkiye adına Mücahit Yıldırım tarafından basın açıklaması okundu.

“Milyonlarca Filistinli mülteci durumunda”

Açıklama, Nakba (Büyük Felaket) olarak adlandırılan İsrail'in kuruluşu, şu sözlerle anlatılarak başladı: “1948 yılında, siyonist paramiliter güçler, 750 binden fazla Filistinliyi evlerinden yurtlarından edecek kanlı saldırıları gerçekleştirdi. Köylere baskınlar yaptılar, evleri yıktılar, insanları katlettiler. Nakba'dan sonra dünyanın dört bir yanına yayılan Filistinliler ise, bir daha anayurtlarına dönemedi. Sayıları bugün 6 milyonu aşan Filistinli mülteciler halen Ürdün, Suriye ve Lübnan başta olmak üzere dünyanın değişik yerlerinde yaşamaya mahkum durumda ve yurtlarına, anahtarlarını sakladıkları evlerine geri dönüş hakkına sahip değiller.”

Türk burjuvazisi ve sermaye devletinden İsrail'e destek

Nakba'nın, İsrail'in toprak işgalleriyle sürdüğüne dikkat çekilen açıklamada, Türk burjuvazisinin, İsrail'e verdiği destekle ilgili şunlar söylendi: “İstanbul'da 10 Mayıs'ta düzenlenen kutlamada Türk Hava Yolları, Zorlu Holding ve Koç Holding'e, siyonistlerle ticaretin gelişmesindeki katkılarından dolayı ödüller verildi. Bugün de Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin düzenlediği bir organizasyonla 90 Türkiye şirketinin temsilcileri İsrail'e gidecek. Ayrıca, siyonist oluşum, 23 Mayıs'ta da İstanbul Sanayi Odası ile birlikte 'inovasyon günü' düzenleyecek.”

Açıklamanın devamında İsrail'le ilişkilerini “normalleştiren” AKP'nin, İsrail tarafından çalınan Filistin doğalgazını satın almak için görüşmeleri sürdürdüğü de hatırlatıldı. İsrail'le sürdürülen diplomatik, askeri ve ekonomik ilişkilerin, Nakba'ya destek olduğuna dikkat çekilen açıklamada, Filistin halkının yanında olmanın, İsrail'e boykot ve yaptırımlardan geçtiği ifade edildi.

İsrail hapishanelerindeki Filistinli tutsakların 17 Nisan'dan bu yana açlık grevini sürdürdüğü hatırlatılan açıklamada, İsrail hapishanelerine tedarik sağlayan G4S ve HP firmalarının boykot edilmesi çağrısı yapıldı. İsrail'i destekleyen tüm emperyalist ülkelere karşı, Filistin halkının yanında olunduğu belirtilen açıklama, Filistin halkının kendi kaderini tayin edeceği söylenerek sona erdi.

Açıklamanın okunmasının ardından, yakın zamanda İsrail tarafından katledilen, Filistin Halk Kurtuluş Cephesi'nin (FHKC) gençlik liderlerinden Besil el Arac'ın yakını Şirin el Arac konuştu. Arac konuşmasında, Filistin halkının siyonistler ve işbirlikçilerine cevabının mücadele olacağını söyledi.

“İsrail'le ilişkiyi sürdürenler Nakba'ya destek veriyor”

Son olarak, BDS Türkiye'den Ayşe Düzkan, Nakba'nın yerleşimlerle sürdüğünü belirterek, buna karşı direnişin de sürdüğüne dikkat çekti. Düzkan, İsrail'in kuruluşunun kutlandığı etkinliklere katılanların, İsrail'le ilişkileri sürdürenlerin, çalınan Filistin doğalgazını satın alanların Nakba'ya destek verdiğini vurguladı.

Düzkan'ın konuşmasıyla sonlanan eylem boyunca, “Her yer Filistin her yer direniş!”, “Emperyalizm yenilecek direnen halklar kazanacak!”, “Filistinli esirler yalnız değildir!”, “Elçi defolsun ilişkiler kesilsin!” sloganları atıldı. Filistin bayrakları ve dövizlerin taşındığı eylemde, Filistinli tutsaklar FHKC Genel Sekreteri Ahmad Saadat ile El fetih liderlerinden Mervan Barguti'nin de fotoğrafları taşındı.

Kızıl Bayrak / İstanbul