Ilgım Apartmanı davasında katiller yakalansın

ÇHD, Antakya’da 85’ten fazla insanın hayatını kaybettiği Ilgım Apartmanı dosyasında yargılanan müteahhit ve yapı denetim sorumlusunun yakın zamanda tahliye edilmesine ilişkin açıklama yaptı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 27 Ocak 2024
  • 09:30

Çağdaş Hukukçular Derneği, Antakya’da 85’ten fazla insanın hayatını kaybettiği Ilgım Apartmanı dosyasında yargılanan müteahhit ve yapı denetim sorumlusunun yakın zamanda tahliye edilmesine ilişkin açıklama yaptı.

Ankara’da yapılan basın toplantısında ÇHD Şube Başkanı Ceren Yılmaz şunları söyledi:

“Aradan neredeyse 1 yıl geçmek üzereyken birçok davanın henüz açılmadığını soruşturmaların sürüncemede kaldığını ve dosyada tutuklanan müteahhitlerin ve yapı denetim personellerinin tahliye edildiğinin haberlerini alıyoruz yavaş yavaş”

ÇHD’li avukat Duygu İnegöllü ise, binanın üç yıllık bina olduğunu ve buna rağmen yıkıldığını söyleyerek cezasızlık zırhının katil müteahhitlere giydirildiğini anlattı ve şunları dedi:

“Karadeniz Üniversitesi tarafından hazırlanan rapor için öncelikle şunu diyebilirim ki bu bilirkişilerin hiçbiri bizim binamızdan alınan tek bir malzemeyi, bizzat görmediler. Binanın yıkıldığı yere gelmediler binayı bizzat incelemediler. Kendisi de zaten söylüyor, binadan iki kere karot örneği alınmış ilk alınan karot örneği örneklerinde yalnızca iki tane kolonun örneği var ve bunlardan yalnızca birinin üzerinde yapılmış bir teste dayanıyor. İkinci kez alınan karot örneklerinin hiç birinin üzerinde test yapılmamış ve buna rağmen diyor ki kimsenin kusuru yok bina süper. Peki, bu incelemeyi nasıl yapıyor? Müteahhit ve yapı denetim firma sorumlusunun binanın yapımı sırasındaki evraklarına dayanarak yapılıyor tüm rapor. Bu sıradaki evraklar üzerinden yaptığı incelemede bunlar gayet yönetmeliğe uygun biz bu sebeple hiç kimsede kusur atfında bulunamıyoruz diyor. Hukukçular olarak bir bilirkişi raporunu okuduğunuzda görmek isteyeceğiniz şey eksiklikler giderildikten sonra kusurluluklar konusunda bir yorumda bulunulabilir. Her şeyin incelenmiş olmasını ve incelenmiş olan her şeyin üzerinden bir raporun hazırlandığını görmek istersiniz.”

Adalet Peşinde Aileleri üyesi Döne Kaya ise şunları dedi:

“Annem, kız kardeşim ve 9 aylık yeğenimi kaybettim. 4 ay sonra bu platformu kurduk. Üzerinden neredeyse bir sene geçti. Davalarımız çok geç ilerlemekte, biz bu katillerin yakalanmasını istiyoruz. Kamu görevlilerinin de davalara dahil edilmesini istiyoruz.”