Halepçe’nin yıl dönümünde Efrîn’de katliam

Efrîn kent merkezine yönelik saldırılarını yoğunlaştıran sermaye devleti bugün onlarca kişiyi katletti.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 16 Mart 2018
  • 13:49

Binlerce Kürdün yaşamını yitirdiği Halepçe Katliamı’nın 30. yıl dönümünde, Efrîn büyük bir katliamla karşı karşıya. Efrîn’e yönelik saldırılarını 55 gündür sürdüren Türkiye, hala binlerce sivilin bulunduğu kent merkezini, iki gündür havadan ve karadan yoğun bombardıman altına aldı.

Bugünkü bombardımanların sonucunda ilk belirlemelere göre 20’den fazla kişinin yaşamını yitirdiği, onlarca kişinin yaralandığı ifade edilirken, kayıpların sayısı her saat artıyor. Kentten yansıyan bir görüntü ise, sermaye devletinin gerçekleştirdiği sivil katliamlarının boyutunu gözler önüne serdi.

Mezopotomya Ajansı’nın haberine göre, kentte görev yapan gazetecilerden Mohammed Hassan’ın, sosyal medya platformu Twitter’daki “@MHJournalist” kullanıcı adlı hesabından paylaştığı görüntüde açık bir katliamın kanıtı var.

Cenazeler sokak ortasında

Gazeteci Hassan’ın “+18” uyarısı ve “Afrin. Türk savaş uçakları şehirde 18 sivili öldürdü ve 45'den fazla yaralı var” notu ile paylaştığı söz konusu görüntülerde sokak ortasında katledilen kent halkının görüntüleri mevcut.

Tümü sivil kıyafetli oldukları açık biçimde görülen öldürülen insanlar, sokak ortasında yerlerde kanlar içerisinde uzanmış halde. Öldürülen arasında küçük yaştaki çocukların da olduğu yine net bir şekilde görülüyor.

Söz konusu görüntülerde yansıyan bir diğer ayrıntı, ev eşyaları yüklü olan araçlar. Bu durum, öldürülen sivillerin, saldırılar üzerine kentten ayrılmaya çalışırken sokak ortasında hedef alındıklarını gösteriyor.

“Siviller hedef alınmıyor” yalanı

Türkiye’nin kent merkezine yönelik saldırılarda sivillerin hedef alınmadığı yönünde yaptığı açıklamalar ve uluslararası kamuoyunda bu yönde oluşturmaya çalıştığı algının, bu görüntülerle bir kez daha doğru olmadığı açık bir şekilde ortaya çıkıyor.

Görüntülerin çekildiği yere ilişkin yapılan araştırmada görüntülerin Reco yolu üzerinde bulunan Mehmudiye Mahallesi’ne ait olduğu öğrenildi. Mahmudiye Mahallesi, Türkiye’nin dünden bu yana devam eden saldırılarında Eşrefiye ve Zêdiye mahalleri ile birlikte en çok hedef alınan bir diğer yerleşim bölgesi. 

Birçok kişi hâlâ enkaz altında

Yoğun obüs saldırısı yapılan mahallelerde hedef alınan binaların birçoğunun yıkıldığı ve çok sayıda kişinin halen bu binaların enkazı altında olduğu bilgisi aktarıldı.