Filistinli tutsakların açlık grevi bir ayı doldurdu

Hapishane koşullarının iyileştirilmesi, idari tutukluluğa son verilmesi talepleriyle açlık grevinde olan bin 500 Filistinli tutsağın eylemi bir ayı geride bırakırken, tutsaklar ciddi sağlık sorunları yaşamaya başladılar.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 18 Mayıs 2017
  • 12:43

İsrail hapishanelerindeki bin 500 Filistinli tutsağın, Filistinli Tutsaklar Günü olan 17 Nisan’da başlattığı açlık grevi birinci ayını doldurdu. Tutsakların talepleri: Aile görüşlerinin serbest bırakılması, eğitim hakkı, tedavilerin düzgün yapılması, hücre cezası ve hüküm veya yargılama olmaksızın tutuklama olan idari tutukluluk politikasının son bulması.

Başından itibaren açlık grevindeki tutsaklara dönük çok yönlü saldırıları devreye sokan işgalci İsrail, saldırılarını ara vermeden sürdürüyor. Tutsakları hücrelere atan İsrail, sürgünleri de devreye sokuyor. Tutsakların kişisel eşyalarına el konurken, açlık grevinde tükettikleri tuza ulaşmaları da engelleniyor. Tutsak olan Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC) Genel Sekreteri Ahmad Saadat ve El Fetih lideri Mervan Barguti gibi, açlık grevine önderlik edenler özellikle tecrit edilmeye çalışılıyor. İsrail yüksek yargı kurumlarının kararıyla açlık grevindekilerin ziyaret edilmesi yasal bir hak iken, açlık grevi başladığından bu yana yalnızca 39 tutsağın ziyaret edilebildiği belirtiliyor.

Kızılhaç Uluslararası Komitesi de (ICRC) tutsaklarla görüşmeye gelirken, tutsakların kaldığı hücrelere kadar girmedikleri için tutsakların görüşmeyi reddettiği belirtiliyor.

Beslenme dayatması ve hücre baskınları

Daha önce açlık grevindekilerle müzakere yürütmeyeceğini ve tutsakları sivil hastanelere götürmeyeceğini açıklayan İsrail, zorla besleme amacıyla yurt dışından doktorlar getirmiş, bu amaçla sahra hastaneleri kurmuştu. Ofer hapishanesinde 76 tutsak Hadarim hapishanesinde kurulan sahra hastanesine götürülürken, yemek yemeye zorlanıyorlar.

Hapishane içinde de tutsaklara saldırılar azgınca sürüyor. Mervan Barguti’nin hücresi günde 4 kez basılarak talan edilirken Barguti aynı zamanda kelepçelenerek çıplak aramaya maruz kalıyor. Yanı sıra açlık grevindeki tutsakların hücreleri biber gazı ve köpekler kullanılarak basılıyor.

Açlık grevi birinci ayını geride bırakmışken tutsaklarda ciddi sağlık sorunları görülmeye başlandı. Tutsaklarda yorgunluk, kan kusma, bulanık görme ve 20 kilogram veya üstüne kadar kilo kaybı baş gösterdi.

Öte yandan, açlık grevindeki El Fetih lideri Mervan Barguti, İsrail’in, açlık grevi önderliğiyle görüşmeyi reddetmesi durumunda su içmeyi de bırakacağını açıkladı. Barguti’nin avukatı aracılığıyla sivil itaatsizlik eylemlerine çağrı yapması üzerine, açlık grevine destek veren Filistinliler Ramallah’taki Birleşmiş Milletler ofisini kapattı. Bir açıklama yapan eylemciler, Birleşmiş Milletler’in açlık grevcilerinin taleplerinin karşılanması ve durumlarının incelemesi için talepte bulundular.

Açlık grevinin bitirilmesi amacıyla Filistin yönetimi tarafından İsrail’le görüşmeler yapılırken, tutsaklar bu konunun muhatabının direnişin önderliği olduğunun altını çiziyorlar.

İsrail bir Filistinli genci daha katletti

Filistin yönetimi ise, İsrail’in tavrıyla benzer şekilde açlık grevine destek eylemlerine saldırmaya devam ediyor. Salı günü Beit El’deki kontrol noktasına yürüyen Filistinliler, Filistin yönetiminin polisi tarafından saldırıya uğradı. 12 Mayıs günü ise Nabi Saleh köyünde direnişe destek amacıyla yapılan eyleme saldıran işgal güçleri, 22 yaşındaki Saba Obeid’i vurarak katletti.