Almanya’da metal işçilerinin toplu iş sözleşme görüşmeleri pazartesi başlatılan ve toplam 16 saat süren bir pazarlığın ardından anlaşma ile sonuçlandı. 2 Şubat 2018 tarihinde başlatılan uyarı grevleri dalgası 2 saatlik olarak başlamış, geçtiğimiz günlerde 24 saate çıkarılmıştı. Grev hareketinin giderek yeni alanlara yayılması, diğer sektörlerdeki işçilerin destek ve dayanışmasının da devreye girmesi, gitgide kitleselleşmesi ve en önemlisi de işçilerin taleplerini elde etmek konusundaki kararlılığı, hem metal patronlarını hem de sendika bürokratlarını hayli ürküttü.
Metal ve elektronik patronları “Sendika gereksiz ve maliyetli grevler yapıyor. Günde milyonlarca avro zarar söz konusu. Bundan vazgeçilmesi lazım” diyerek, sendika bürokratlarına daha fazla büyümeden grevlere son verilmesi çağrısı yaptı. IG Metall Başkanı Jörg Hofman bu çağrıya “Amacımız grevleri büyütmeden sonuç almaktır” diyerek karşılık verdi.
5 turluk görüşmenin ardından nihayet anlaşma sağlanmış bulunuyor. Bilindiği gibi metal işçileri maaşlarına yüzde 6 oranlı bir zam ve çalışma sürelerinin 2 yıl için 28 saat olarak sınırlandırılmasını talep ediyorlardı. Yapılan anlaşma ile maaşlara yüzde 4,3 oranlı bir zam öngörülürken çalışma süreleri de 28 saat olacak.
Zam oranı devede kulak!
Sendika bürokratları anlaşmayı, her zaman yaptıkları gibi, günün koşullarında yapılmış başarılı bir anlaşma olarak niteldi. Nedir ki, gerçek böyle değil; metal ve elektronik sektörünün özellikle son iki yıl içinde yaptığı devasa kârlar düşünüldüğünde, bu zam devede kulak kalmaktadır. Söz konusu zam; işçilerin ev kiraları, beslenme ve diğer masraflarını karşılamaktan hayli uzaktır. Tarafsız gözlemciler bile gerçek zam oranının yüzde 10-15 olması gerektiğini belirtiyor ve bunun patronları “sarsmayacağını” savunuyorlar.
Patronlar isterse 28 saati 40’a da çıkarabilecek!
Çalışma sürelerinin esnekleştirilmesi ise, yapılan anlaşma esas olarak metal patronlarının lehine değişiklikleri içeriyor. Bu açıdan, 28 saat olarak belirlenen haftalık çalışma süresi, muğlak bir durumu ifade etmektedir. Zira, metal patronlarına, “ihtiyaç var” diyerek bu süreyi 40 saate çıkarabilme hakkı tanımıştır. Metal ve elektronik patronlarının bu durumda ne yapacağını kestirmek zor değil.
İşçilerin nasıl tepki vereceği merak konusu
Taraflar arasında sağlanan uzlaşma bu hafta içinde bölge toplu sözleşme komisyonlarında ele alınacak. IG Metall genel merkezi, komisyonlara anlaşmayı olduğu gibi kabul etme çağrısında bulundu. Metal işçilerinin bu anlaşmayı tepki ile karşılayacakları kesin, ancak nasıl bir tepki verecekleri merak konusu olarak duruyor.
Toplu sözleşme sonuçları kısaca şöyle:
– Ocak-Mart 2018 için bir sefere mahsus olmak üzere toplamda 100 avro ödenecek.
– Nisan 2018’den itibaren ücretlere yüzde 4,3 zam yapılacak.
– Temmuz 2019’da maaşın yüzde 27’si oranında ek 400 Euro ödeme yapılacak. İsteyen işçiler bu yüzde 27’yi bir sene sonrasında zamana çevirebilecek. Bu 6 iş gününe karşılık geliyor. Bunun üstüne 2 gün de patron koyuyor. Böylece toplamda 8 gün ek izne dönüştürülebilecek.
– Dileyen çalışanlar en az 6 en fazla 2 sene olmak şartıyla haftalık çalışma saatini, ücretten feragat ederek, 28 saate düşürebilecek. Bunu yapabilmek için ailede bakıma muhtaç bireylerin olması veya işçinin vardiyalı çalışıyor olması gerekiyor.
– Birçok işletmeye şu anda en fazla 40 saat olan haftalık çalışma süresini arttırma hakkı tanındı.