“Yenidoğan Çetesi” davası başladı

Sağlıkta özelleştirme politikalarının yol açtığı çeteleşmenin bir örneği olan “Yenidoğan Çetesi”nin yargılandığı dava başladı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 18 Kasım 2024
  • 20:45

İstanbul’da yenidoğan bebeklerin ölümlerine neden olan, 22’si tutuklu 47 sanığın yargılandığı “Yenidoğan Çetesi” davasının ilk duruşması Bakırköy 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye başlandı. 47 kişinin “Suç işlemek amacıyla örgüt kurma”, “Kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi”, “Kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık” ve “Resmi belgede sahtecilik” suçlamalarıyla yargılandığı duruşmaya aileler ve çok sayıda kişi katıldı.

Duruşma öncesi adliye önünde bir araya gelen kadınlar, boş bebek arabalarına oyuncak bebekler bıraktı. Eylemde “Büyümez ölü çocuklar!”, “Sağlıkta özelleştirme olmasaydı bir bebek burada gülümsüyor olacaktı!”, “Sağlıkta özelleştirme politikası bu arabaları boş bıraktı!”, “Sağlıkta özelleştirme politikası bu puseti boş bıraktı!” yazılı dövizler taşındı.

Eylemde yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Burada ağır bir sistem sorunu var. Sağlık Bakanlığı denetim görevini yapmamış, bu olayların başlamasıyla birlikte harekete geçmemiş, sadece mali şubeye bildirmişler ve bununla yetinmişler. Ve bu sürede, bu soruşturmalar yapılırken Sağlık Bakanlığı denetim görevini çok geç yapmış. Bu kişilere bu cesareti kim vermiştir? Elbette başta Sağlık Bakanı vermiştir. Gitmiştir o hastaneleri, soruşturulan hastaneleri tek tek ziyaret etmiştir. Sırtlarını sıvazlamıştır. Arkadaşım demiştir. Kapatmak aklına gelmemiştir. Dolayısıyla 47 sanıkla olmaz. Bu buz dağının sadece görünen kısmıdır. Bu buz dağının altında büyük skandallar var. Suç işleyen hastaneyi anında kapatmayan, suç işleyen hastaneye para ödemeye devam eden bu sistem bu cinayetlerin birinci derecede sorumlusudur.”

Baroların ve ailelerin talepleri reddedildi

Duruşma başlarken avukatlar mahkeme heyetinin engelleri ile karşılaştı. Aileler ve avukatlar salona alınmak istenmedi, ardından engel boşa düşürüldü. Mahkeme heyeti başkanı dosyaya katılma taleplerini okurken sesin salon tarafından duyulmaması nedeniyle itiraz eden ve duruşma salonuna alınmayan avukatları hatırlatan Avukat Ömer Kavili, tutanakların yanlış kayda geçirildiğini söyleyerek tepki gösterdi. İtirazı dikkate alınmayan Kavili, “Heyet başkanı tutanağa yanlış ifade geçiriyor. Bu adil bir yargılama değil, böyle yargılama olmaz”diyerek salonu terk etti.

Baroların ve ailelerinin davaya müdahil olma talepleri reddedildi. Davanın beş gün sürmesi bekleniyor.